Blog

Cum funcționeazǎ un paratrăsnet PDA?

În condiții de furtună, datorită sarcinilor electrice mari prezente în nori cât și la sol, se produce o descărcare electrică importantǎ, numitǎ trăsnet. În aceste condiții, sub influența sarcinilor încărcate negativ de la baza norului, la nivelul solului va avea loc un fenomen de acumulare a sarcinilor pozitive.

Când acestei acumulări energetice din norul de furtună ajung la valori de 10 - 15 kV/m, apare o descărcare inițială, cunoscută ca lider descendent. Descărcarea se formează în nor și se îndreaptă spre sol în trepte de cȃțiva metri sau zeci de metri.

În același timp, câmpul electric de la nivelul solului crește pe măsură ce liderul descendent se apropie și va produce o circulație a sarcinilor electrice ascendente prin instalația de paratrăsnet de tip PDA, care inițiază un traseu ascendent, care se va întâlni și se va combina cu liderul descendent venit de la nor, realizȃndu-se astfel capturarea și descărcarea la pământ a trăsnetului.

Datorită avantajelor acestor sisteme active: Early Streamer Emission (ESE) sau PDA, această tehnologie este în prezent foarte utilizată în instalațiile de protectie la trăsnet, oferind o protecție mult mai eficientă decât instalațiile de paratrăsnet clasice.

Pentru o protecție eficientă, PDA-ul fiind elementul de captare al fulgerului trebuie instalat întotdeauna în cel mai înalt punct al clădirii sau structurii pe care trebuie să o protejăm. 

tratarea neutrului

Este necesară protecția la trăsnet?

Pentru cǎ cei mai mulți dintre oameni considerǎ cǎ instalațiile de protecție împotriva trăsnetului sunt scumpe, iar riscul unei lovituri directe de trasnet este scǎzut, multe din imobilele din România nu au o instalație de paratrǎsnet. O loviturǎ de trǎsnet produce pagube importante unei case care nu este echipată cu un sistem de protecție la ...
http://instalatii-paratrasnet-pda.ro/index.php/blog/este-necesara-protectia-la-trasnet
Care este diferența dintre un trăsnet și un fulger...
Este necesară protecția la trăsnet?

Cele mai noi articole

Contactați-ne

  • Adresa: Splaiul Unirii nr. 16, Muntenia Bussiness Center, Etaj 8
  • Telefon: 0723.361.107 
  • E-mail:office@electricalc.ro
Fii în lista noastră!

Toate drepturile rezervate ALC ELECTRICAL TESTING. Proiect implementat de PACT-TECH.