Eficacitatea unui sistem de protecție la trăsnet depinde în egală măsură de corecta proiectare a instalației, realizarea montajului conform indicațiilor din proiect, calitatea materialelor folosite, realizarea unei prize de pământ eficiente, dar și de întreținerea și verificarea periodică.
Cum protecția la trăsnet este foarte importantă, toate aceste etape trebuie să fie realizate de personal calificat și autorizat. Proiectarea sistemelor de protecție la trăsnet, este un domeniu specializat care pe lângă cunoștințe apropfundate de AUTOCAD, necesită și cunoașterea normativelor și reglementărilor tehnice relevante din domeniu.
Din acest motiv nu vă recomndăm să cumpărați și să instalați un paratrăsnet fără să aveți un proiect. Acesta trebuie să conțină în principiu o parte scrisă (calcul evaluare risc, memoriu tehnic) și o parte desenată în care sunt detaliate toate informațiile privind corecta montare a elementelor componente.
Una dintre părțile vitale ale oricărui sistem de protecție împotriva trăsnetelor, dar și a instalației electrice este priza de pământ. Atunci când solicitați un proiect pentru instalația de paratrăsnet, este necesară măsurarea și confirmarea rezistenței de dispersie a prizei de pământ.
În cele mai multe cazuri instalarea unui sistem de protecție la trăsnet impune și realizarea unei noi prize de pământ. Din acet motiv proiectarea paratrăsnetului trebuie realizată în același timp cu proiecarea prizei de pământ.
Verificarea proiectului se realizează de către verificatori atestați MLPTL (aceștia nu pot fi și autorii proiectului).
Componentele esențiale ale unui sistem de protecție la trăsnet
Un sistem de protecție la trăsnet trebuie proiectat să respecte cerințele SR EN 62305 și conține toate elementele următoare:
dispozitivul de amorsare - PDA
catargul și toate elementele de fixare
conductoarele de coborâre la priza de pământ
interconectări de echipotențializare cu echipamente sau alte structuri metalice prezente pe acoperiș
dispozitive de protecție împotriva supratensiunii de origine atmosferică (descărcătoarele)
Primele trei elemente servesc la interceptarea, conducerea și disiparea descărcării trăsnetului în pământ. Echipotențializarea are rolul de a înlătura efectele secundare ale unei lovituri de trăsnet prin limitarea pericolelor generate de flash-urile laterale.
Descărcătoarele protejează liniile electrice și echipamentele conectate la instalația electrică de supracurenții dăunători care pot induși în instalația electrică.
Toate aceste elemente sunt esențiale pentru a asigura performanța sistemului. Nerespectarea prevederilor din standardele care reglementează domeniul, pentru oricare dintre aceste cinci elemente poate duce la o protecție inadecvată.
Scopul nostru este de a oferi protecție maximă cu un sistem proiectat și corect instalat, fie că este o clădire nouă sau una existentă.